VERSTERK PERSOONLIJK LEIDERSCHAP, ONDERNEEM VANUIT JE EIGEN WAARDEN
[1] Wat is executive coaching?

Wat is executive coaching?

Executive coaching is begeleiding bij het ontwikkelen en versterken van moedig en verbindend leiderschap door zelfinzicht en zelfontwikkeling. Hierbij staat reflectie op de eigen persoon, de eigen ervaringen en de relatie tot de ander centraal. De wereld heeft moedig en verbindend leiderschap nodig. Voor modern leiderschap is moed nodig. Alleen zo kan leiderschap authentiek en waarachtig zijn.

Executive coaching is een strategische samenwerking tussen de coach en de executive, waarbij de focus ligt op leiderschap, besluitvorming, conflictbeheersing, effectieve communicatie en teamdynamiek. Leiders, senior managers en executives werken met een coach om hun professionele doelstellingen te bereiken en het succes van hun bedrijf of organisatie te bevorderen. En – als het goed is – om een beter mens te worden.

Executive coaching, de doelstellingen

Het hoofddoel van executive coaching is het faciliteren van persoonlijke groei en het verbeteren van professionele vaardigheden. Door middel van coaching worden executives en leiders ondersteund bij het ontwikkelen van hun eigen leiderschapsstijl, het verfijnen van hun interpersoonlijke vaardigheden en het strategisch navigeren door complexe bedrijfsuitdagingen. De coach biedt inzichten, gereedschappen en feedback die essentieel zijn voor persoonlijke ontwikkeling en zakelijk succes.

Executive coaching, het proces

Het coachingstraject begint typisch met een evaluatie van de huidige vaardigheden, gedragingen en professionele doelstellingen van de executive. Dit kan onder meer assessments omvatten, zoals 360-graden feedback van collega’s, ondergeschikten en supervisors. Gebaseerd op deze evaluatie, wordt een op maat gemaakt coachingplan ontwikkeld.

De sessies zelf zijn doorgaans een-op-een en kunnen zowel persoonlijk als virtueel plaatsvinden. Deze sessies bieden een veilige, vertrouwelijke ruimte waarin de executive vrijelijk gedachten, zorgen en ideeën kan delen. De coach en de executive werken samen om praktische en haalbare doelstellingen te stellen, strategieën te ontwikkelen om deze doelen te bereiken, en obstakels te identificeren en te overwinnen die de vooruitgang in de weg staan.

Executive coaching, de voordelen

1. Betere leiderschapsvaardigheden: executieve coaching helpt executives en leiders hun leiderschapsstijl te verfijnen. Dit is van belang voor het effectief leiden van teams en het behalen van successen met je organisatie.

2. Effectievere communicatie: Executives leren hoe ze effectief kunnen communiceren en luisteren. Het werkzame leven van executives en leiders bestaat voor 90% uit communicatie. Een executive is een communicator. Effectievere communicatie is essentieel voor het optimaal managen van teams, het onderhandelen met partijen en het onderhouden van relaties met stakeholders.

3. Strategisch denkvermogen: de executive coach ondersteunt leiders en executives bij het verder ontwikkelen van hun vermogen om strategisch te denken. Daardoor zijn zij in staat om betere beslissingen te nemen en hun organisatie succesvol door veranderingen te leiden.

4. Persoonlijke groei: Naast professionele ontwikkeling biedt executive coaching ook (of juist) ruimte voor persoonlijke reflectie en zelfbewustzijn. Leiders hebben meestal niet de luxe om op gelijkwaardig niveau te sparren met mensen in hun omgeving. Met een executive coach kunnen zij in een veilige omgeving reflecteren op zichzelf en hun handelen.

Hoe vind je de juiste executive coach?

De keuze van een coach is een zeer persoonlijke en ook belangrijke beslissing en moet zorgvuldig worden overwogen. Zoek naar een executive coach met ervaring (eventueel in een vergelijkbare sector) of in een vergelijkbare leiderschapsrol. Een goede match qua persoonlijkheid en werkwijze is wellicht nog belangrijker. Daarnaast is het van belang dat een executive coach zich zeer bewust is van ethische richtlijnen en deze hanteert. Het is ook aan te raden om referenties en succesverhalen van eerdere cliënten na te gaan.

Executive coaching is een waardevolle investering in jouw eigen toekomst als leider en in het succes van jouw bedrijf of organisatie. Met de juiste executive coach aan jouw zijde kun je je leiderschapskwaliteiten naar een hoger niveau tillen. Ook kun je je communicatieve vaardigheden verbeteren en een heldere, strategische richting aan je carrière geven.

Klik op de link voor alle blogs over executive coaching

EXECUTIVE COACHING

Neem contact op met Harrie, psycholoog auteur stoïcijn

  • Wil je weten wat Harrie voor je kan betekenen?
  • Wil je de blog ‘Stoïcijns leven’ in je mailbox?
  • Wil je contact?
  • Vul het formulier in.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.