Buste van stoïcijn Marcus Aurelius
Stoïcijnse Levenskunst
Columns over stoïcijns leven, hier en nu

Stoïcijns leven, hoe doe je dat?

Ben je nog onbekend met het stoïcisme en ben je er benieuwd naar? Ben je geïnteresseerd in stoïcisme en wil je er alles van weten? Wil je een hedendaagse stoïcijn worden en je leven ermee verrijken, ook in daden? Dan zit je goed op deze website.

Lees de blogs over stoïcisme op deze pagina als je meer wilt weten over stoïcijns leven en hoe je de stoïcijnse levenskunst hier en nu in de praktijk kunt brengen. Ik wens je veel stoïcijnse wijsheid toe.

Stoïcijnse levenskunst 21 | Beoefen zelfbeheersing

Zelfbeheersing is een stoïcijnse deugd die ons helpt om ons leven in balans te houden en ons ware potentieel te bereiken. Ware vrijheid komt voort uit de beheersing van onze eigen verlangens en impulsen. De stoïcijn Seneca zei het zo: “Vrijheid is de enige waardigheid die een wijs man kan accepteren.”

NAAR DE COLUMN

Stoïcijnse levenskunst 20 | Ontwikkel veerkracht

Veerkracht is het vermogen om te herstellen van tegenslagen en uitdagingen. We kunnen veerkracht ontwikkelen door ons te concentreren op wat we kunnen beheersen en los te laten wat we niet kunnen beïnvloeden. Dit maakt ons leven stukken eenvoudiger. Epictetus zei het zo: “We moeten niet streven naar dingen die buiten onze controle liggen, maar ons richten op onze eigen acties en houdingen.”

NAAR DE COLUMN

Stoïcijnse levenskunst 19 | Volg een routine

Een goed gestructureerde routine kan ons helpen om stabiliteit en focus in ons leven te brengen. Marcus Aurelius, de stoïcijnse keizer, schreef: “Doe elke handeling alsof het je laatste is, zonder zorgeloosheid, zonder onnatuurlijke neigingen en zonder huichelarij.” Marcus spoort ons aan om bewust en doelgericht te leven en een routine te ontwikkelen die ons ondersteunt in het nastreven van onze doelen en waarden.

NAAR DE COLUMN

Stoïcijnse levenskunst 18 | Oefen matigheid in alles

Matigheid, oftewel sophrosyne in de stoïcijnse filosofie, is de deugd van gematigdheid en zelfbeheersing. Van Seneca is de uitspraak: “Wees gematigd in alle dingen.” Wat bedoelde hij daarmee? Hij nodigt ons als het ware uit om een leven van evenwicht en maat te leiden, waarin we excessen vermijden en tevredenheid kunnen vinden in eenvoud.

NAAR DE COLUMN

Stoïcijnse levenskunst 17 | Beperk je verlangens

Het verlangen naar meer kan ons gevangen houden in een eindeloze cyclus van ontevredenheid en stress. De stoïcijnse filosoof Seneca biedt ons een waardevolle les: “Als je leeft in harmonie met de natuur, zul je nooit arm zijn; als je leeft volgens meningen van anderen, zul je nooit rijk zijn.” Seneca moedigt ons aan om onze verlangens te beperken en tevredenheid te vinden in eenvoud.

NAAR DE COLUMN

Stoïcijnse levenskunst 16 | Stel prioriteiten

Een vol en druk leven kan ons gemakkelijk doen afdwalen van wat echt belangrijk is. Luister naar Seneca: “Wat niet nuttig is, is niet noodzakelijk.” Deze stoïcijnse filosoof moedigt ons in enkele eenvoudige woorden aan om scherpe prioriteiten te stellen en onze energie te richten op wat werkelijk van waarde is.

NAAR DE COLUMN

Stoïcijnse levenskunst 15 | Observeer je ademhaling

Een eenvoudige, krachtige manier om innerlijke rust te vinden, is door je te richten op je ademhaling. Marcus Aurelius schreef: “Beheers je geest en je ademhaling, en je zult rust vinden.” Bewust ademen heeft een kalmerende kracht.

NAAR DE COLUMN

Stoïcijnse levenskunst 14 | Wees aanwezig in het moment

Je kunt gemakkelijk de schoonheid van het huidige moment over het hoofd zien. Marcus Aurelius benadrukte het belang van leven in het nu: “Het verleden is al gebeurd, en de toekomst is onzeker; leef in het huidige moment.” Hiermee worden we uitgenodigd om bewust aanwezig te zijn in ons dagelijks leven.

NAAR DE COLUMN

Stoïcijnse levenskunst 13 | Mediteer dagelijks op de sterfelijkheid

Het besef van onze sterfelijkheid kan ons helpen om ons leven met meer intentie en betekenis te leven. Marcus Aurelius zegt hierover: “Je zou het leven nu meteen kunnen verlaten. Laat dat bepalen wat je doet en zegt en denkt.” Deze gedachte, bekend als Memento Mori, nodigt ons uit om dagelijks te mediteren op de onvermijdelijkheid van de dood.

NAAR DE COLUMN

Stoïcijnse levenskunst 12 | Maak tijd voor stilte

In de drukte van ons dagelijks leven vergeten we vaak de waarde van stilte. Marcus Aurelius, de stoïcijnse keizer, herinnerde ons aan de kracht van stilte: “Binnen jezelf is een stilte en toevlucht die je te allen tijde kunt ontsnappen.” Probeer dagelijks momenten van stilte te zoeken en deze te koesteren.

NAAR DE COLUMN

Stoïcijnse levenskunst 11 | Wees consequent in je acties

Consistentie is een sleutel tot succes en innerlijke rust. Seneca bedoelde dit toen hij zei: “Het enige geluk dat een verstandige mens zich zou moeten wensen, is het geluk dat niet ophoudt zodra je aan het einde van je reis komt.” Wees consequent in je acties en blijf trouw aan je waarden en doelen.

NAAR DE COLUMN

Stoïcijnse levenskunst 10 | Cultiveer dankbaarheid

Door actief met dankbaarheid in de weer te zijn, zijn we beter in staat om de schoonheid en het goede in ons leven te waarderen. De stoïcijnse keizer Marcus Aurelius zei het zo: “Neem volledig in aanmerking welke voortreffelijkheden je bezit, en bedenk in dankbaarheid hoe je ernaar zou verlangen als je ze niet had.” Mijn advies: sta regelmatig stil bij de dingen waarvoor je dankbaar bent.

NAAR DE COLUMN

Stoïcijnse levenskunst 9 | Leer accepteren wat je niet kunt veranderen

Het leven is vol onverwachte gebeurtenissen en uitdagingen die buiten onze controle liggen. Seneca – naast Marcus Aurelius en Epictetus de derde grote stoïcijnse denker die vaak wordt aangehaald – biedt ons een krachtige les: “Wij lijden vaker in onze verbeelding dan in werkelijkheid.” Deze wijsheid nodigt ons uit om te leren accepteren wat we niet kunnen veranderen en onze energie te richten op wat we wel kunnen beïnvloeden.

NAAR DE COLUMN

Stoïcijnse levenskunst 8 | Beheers je gedachten

Onze gedachten vormen de kern van ons bestaan. Epictetus, een vooraanstaand stoïcijns filosoof, benadrukte het belang van onze reactie op gebeurtenissen met de woorden: “Het is niet wat je overkomt, maar hoe je erop reageert dat ertoe doet.” Dit inzicht nodigt ons uit om onze gedachten te beheersen en bewust te kiezen hoe we reageren op de wereld om ons heen.

NAAR DE COLUMN

Stoïcijnse levenskunst 7 | Leer ‘nee’ zeggen

In ons dagelijks leven worden we vaak overspoeld met verzoeken en verplichtingen. Of het nu gaat om werk, sociale evenementen of persoonlijke gunsten, de druk om overal “ja” op te zeggen kan overweldigend zijn. Echter, zoals de stoïcijnse filosoof Epictetus ons leert: “Wees niet bang om ‘nee’ te zeggen als dat betekent dat je trouw blijft aan je eigen waarden en doelen.”

NAAR DE COLUMN

Stoïcijnse levenskunst 6 | Begin de dag met stoïcijnse reflectie

De ochtend is een heilig moment, een schone lei waarop we onze dag kunnen vormgeven. Marcus Aurelius, een van de grote stoïcijnse filosofen, raadt aan om elke dag te beginnen met een moment van reflectie. Hij schreef: “Begin elke dag door jezelf te zeggen: Vandaag zal ik te maken krijgen met tegenwerking, ondankbaarheid, onbeschoftheid, ontrouw, kwaadwilligheid en egoïsme – allemaal te wijten aan de onwetendheid van de overtreders over wat goed of slecht is.”

NAAR DE COLUMN

Stoïcijnse levenskunst 5 | De stoïcijnse interpretatie van moed

De stoïcijnse filosofie benadrukt vier kardinale deugden: wijsheid, rechtvaardigheid, gematigdheid en moed. Die laatste deugd, moed, wordt gezien als een eigenschap die je in staat stelt om kalm en vastberaden te blijven onder (stevige) druk en daarnaast allerlei uitdagingen aan te kunnen. De stoïcijnse interpretatie van moed geeft je uiterst waardevolle inzichten over hoe je (werk)druk en de uitdagingen in je leven kunt aangaan.

NAAR DE COLUMN

Stoïcijnse levenskunst 4 | Bescheidenheid als een fundamentele stoïcijnse deugd

In de stoïcijnse filosofie wordt bescheidenheid beschouwd als een fundamentele deugd die nauw verbonden is met zelfkennis en zelfbeheersing. Stoïcijnen zoals Epictetus en Marcus Aurelius benadrukten het belang van het kennen van je eigen grenzen en het niet toegeven aan ijdelheid of grootheidswaanzin. Volgens hen leidt ware wijsheid tot een bescheiden houding omdat men zich bewust wordt van het beperkte belang van persoonlijke prestaties in het grote geheel van de wereld. Deze filosofische benadering moedigt aan om eigen successen en talenten te erkennen zonder ze te overdrijven of als superieur te beschouwen ten opzichte van die van anderen.

NAAR DE COLUMN

Stoïcijnse levenskunst 3 | Stress management: de kunst van het ‘zelfkennen’

Als je last hebt van stress of op een of andere manier onrust ervaart, heb je behoefte aan innerlijke rust en veelal ook aan persoonlijke groei. Als mens wordt je vaak geconfronteerd met een overvloed aan gedachten. Gedachten die door je hoofd razen als een eindeloze stroom van informatie. Het overgrote merendeel van die gedachten is triviaal en onbeduidend. Door al die gedachten denken we veel te weten, maar in werkelijkheid weten we vaak veel minder dan we denken. Deze paradox van het menselijk denken is een centraal thema in de stoïcijnse filosofie. De stoïcijnen kunnen je waardevolle inzichten bieden in het omgaan met stress en het beheersen van je innerlijke leven.

NAAR DE COLUMN

Stoïcijnse levenskunst 2 | Stoïcisme, de weg naar innerlijke vreugde

Geluk is een van de meest nagestreefde, maar vaak ontastbare doelen in het leven. We jagen vaak op zaken die we waardevol vinden en die voornamelijk buiten ons liggen – een betere baan, meer geld, een nieuwe relatie – in de overtuiging dat deze ons gelukkig zullen maken. Maar geluk is niet afhankelijk van externe factoren; het betreft veeleer een innerlijke staat van zijn. Het streven naar geluk ligt ten grondslag aan de filosofie van het stoïcisme. Laten we samen verkennen hoe het stoïcisme je kan helpen de weg naar geluk of innerlijke vreugde te vinden.

NAAR DE COLUMN

Stoïcijnse levenskunst 1 | Inleiding tot stoïcisme: een reis naar innerlijke rust

Stel je voor dat je in staat zou zijn om meer innerlijke rust te vinden te midden van de drukte van het moderne leven. Wat zou dat voor jou betekenen? Hoe belangrijk zou dat kunnen zijn. Ik denk dat het onbetaalbaar is. Het stoïcisme is een tijdloze filosofie die je dat kan bieden. Stoïcisme helpt je veerkrachtiger te worden, stress te verminderen en je leven te verrijken. Door een moderne stoïcijn te willen worden begin je aan een uitdagende reis naar innerlijke rust.

NAAR DE COLUMN

Neem contact op met Harrie

  • Voor een lezing over levenskunst
  • Voor coaching
  • Voor supervisie
  • Voor leertherapie

 

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.