Buste van stoïcijn Marcus Aurelius
Stoïcisme blog

Stoïcijns leven, hoe doe je dat?

Ben je nog onbekend met het stoïcisme en ben je er benieuwd naar? Ben je geïnteresseerd in stoïcisme en wil je er alles van weten? Wil je een hedendaagse stoïcijn worden en je leven ermee verrijken, ook in daden? (Aanrader!) Lees dan Harries blog onder de titel ‘Stoïcijns leven’ op deze pagina. Wil je de blogs regelmatig in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan onderaan deze pagina in. De beste manier om het stoïcisme te verkennen of om zelf een hedendaagse stoïcijn te worden.

[11] Stoïcijns advies : wees consequent in je acties

Consistentie is een sleutel tot succes en innerlijke rust. Seneca bedoelde dit toen hij zei: “Het enige geluk dat een verstandige mens zich zou moeten wensen, is het geluk dat niet ophoudt zodra je aan het einde van je reis komt.” Wees consequent in je acties en blijf trouw aan je waarden en doelen.

LEES DE BLOG

[10] Cultiveer stoïcijnse dankbaarheid

Door actief met dankbaarheid in de weer te zijn, zijn we beter in staat om de schoonheid en het goede in ons leven te waarderen. De stoïcijnse keizer Marcus Aurelius zei het zo: “Neem volledig in aanmerking welke voortreffelijkheden je bezit, en bedenk in dankbaarheid hoe je ernaar zou verlangen als je ze niet had.” Mijn advies: sta regelmatig stil bij de dingen waarvoor je dankbaar bent.

LEES DE BLOG

[9] Stoïcijnse wijsheid: leer accepteren wat je niet kunt veranderen

Het leven is vol onverwachte gebeurtenissen en uitdagingen die buiten onze controle liggen. Seneca – naast Marcus Aurelius en Epictetus de derde grote stoïcijnse denker die vaak wordt aangehaald – biedt ons een krachtige les: “Wij lijden vaker in onze verbeelding dan in werkelijkheid.” Deze wijsheid nodigt ons uit om te leren accepteren wat we niet kunnen veranderen en onze energie te richten op wat we wel kunnen beïnvloeden.

LEES DE BLOG

[8] Stoïcijns advies: beheers je gedachten

Onze gedachten vormen de kern van ons bestaan. Epictetus, een vooraanstaand stoïcijns filosoof, benadrukte het belang van onze reactie op gebeurtenissen met de woorden: “Het is niet wat je overkomt, maar hoe je erop reageert dat ertoe doet.” Dit inzicht nodigt ons uit om onze gedachten te beheersen en bewust te kiezen hoe we reageren op de wereld om ons heen.

LEES DE BLOG

Zuilengalerij in Italië

[7] Stoïcijnse oefening: leer ‘nee’ zeggen

In ons dagelijks leven worden we vaak overspoeld met verzoeken en verplichtingen. Of het nu gaat om werk, sociale evenementen of persoonlijke gunsten, de druk om overal “ja” op te zeggen kan overweldigend zijn. Echter, zoals de stoïcijnse filosoof Epictetus ons leert: “Wees niet bang om ‘nee’ te zeggen als dat betekent dat je trouw blijft aan je eigen waarden en doelen.”

LEES DE BLOG

De koepel van een grote kerk in Italië van binnen af gezien

[6] Begin de dag met stoïcijnse reflectie

De ochtend is een heilig moment, een schone lei waarop we onze dag kunnen vormgeven. Marcus Aurelius, een van de grote stoïcijnse filosofen, raadt aan om elke dag te beginnen met een moment van reflectie. Hij schreef: “Begin elke dag door jezelf te zeggen: Vandaag zal ik te maken krijgen met tegenwerking, ondankbaarheid, onbeschoftheid, ontrouw, kwaadwilligheid en egoïsme – allemaal te wijten aan de onwetendheid van de overtreders over wat goed of slecht is.”

LEES DE BLOG

Het colloseum in Rome

[5] De stoïcijnse interpretatie van moed

De stoïcijnse filosofie benadrukt vier kardinale deugden: wijsheid, rechtvaardigheid, gematigdheid en moed. Die laatste deugd, moed, wordt gezien als een eigenschap die je in staat stelt om kalm en vastberaden te blijven onder (stevige) druk en daarnaast allerlei uitdagingen aan te kunnen. De stoïcijnse interpretatie van moed geeft je uiterst waardevolle inzichten over hoe je (werk)druk en de uitdagingen in je leven kunt aangaan.

LEES DE BLOG

Italiaanse woningen in een rots aan de zee

[4] Bescheidenheid als een fundamentele stoïcijnse deugd

In de stoïcijnse filosofie wordt bescheidenheid beschouwd als een fundamentele deugd die nauw verbonden is met zelfkennis en zelfbeheersing. Stoïcijnen zoals Epictetus en Marcus Aurelius benadrukten het belang van het kennen van je eigen grenzen en het niet toegeven aan ijdelheid of grootheidswaanzin. Volgens hen leidt ware wijsheid tot een bescheiden houding omdat men zich bewust wordt van het beperkte belang van persoonlijke prestaties in het grote geheel van de wereld. Deze filosofische benadering moedigt aan om eigen successen en talenten te erkennen zonder ze te overdrijven of als superieur te beschouwen ten opzichte van die van anderen.

LEES DE BLOG

Een doorkijkje in zonnig Iltalië

[3] Stoïcisme en stress management: de kunst van het ‘zelfkennen’

Als je last hebt van stress of op een of andere manier onrust ervaart, heb je behoefte aan innerlijke rust en veelal ook aan persoonlijke groei. Als mens wordt je vaak geconfronteerd met een overvloed aan gedachten. Gedachten die door je hoofd razen als een eindeloze stroom van informatie. Het overgrote merendeel van die gedachten is triviaal en onbeduidend. Door al die gedachten denken we veel te weten, maar in werkelijkheid weten we vaak veel minder dan we denken. Deze paradox van het menselijk denken is een centraal thema in de stoïcijnse filosofie. De stoïcijnen kunnen je waardevolle inzichten bieden in het omgaan met stress en het beheersen van je innerlijke leven.

LEES DE BLOG

Uitzicht op water in Venetië

[2] Stoïcisme en geluk: de weg naar innerlijke vreugde

Geluk is een van de meest nagestreefde, maar vaak ontastbare doelen in het leven. We jagen vaak op zaken die we waardevol vinden en die voornamelijk buiten ons liggen – een betere baan, meer geld, een nieuwe relatie – in de overtuiging dat deze ons gelukkig zullen maken. Maar geluk is niet afhankelijk van externe factoren; het betreft veeleer een innerlijke staat van zijn. Het streven naar geluk ligt ten grondslag aan de filosofie van het stoïcisme. Laten we samen verkennen hoe het stoïcisme je kan helpen de weg naar geluk of innerlijke vreugde te vinden.

LEES DE BLOG

Beeld op hoek van een straat in italië

[1] Een inleiding tot stoïcisme: jouw persoonlijke reis naar innerlijke rust

Stel je voor dat je in staat zou zijn om meer innerlijke rust te vinden te midden van de drukte van het moderne leven. Wat zou dat voor jou betekenen? Hoe belangrijk zou dat kunnen zijn. Ik denk dat het onbetaalbaar is. Het stoïcisme is een tijdloze filosofie die je dat kan bieden. Stoïcisme helpt je veerkrachtiger te worden, stress te verminderen en je leven te verrijken. Door een moderne stoïcijn te willen worden begin je aan een uitdagende reis naar innerlijke rust.

LEES DE BLOG

Neem contact op met Harrie, psycholoog auteur stoïcijn

  • Wil je weten wat Harrie voor je kan betekenen?
  • Wil je de blog ‘Stoïcijns leven’ in je mailbox?
  • Wil je contact?
  • Vul het formulier in.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.