[9] Stoïcijnse wijsheid: leer accepteren wat je niet kunt veranderen

Stoïcijnse wijsheid: leer accepteren wat je niet kunt veranderen

Het leven is vol onverwachte gebeurtenissen en uitdagingen die buiten onze controle liggen. Seneca – naast Marcus Aurelius en Epictetus de derde grote stoïcijnse denker die je in dit boekje tegenkomt – biedt ons een krachtige les: “Wij lijden vaker in onze verbeelding dan in werkelijkheid.” Deze wijsheid nodigt ons uit om te leren accepteren wat we niet kunnen veranderen en onze energie te richten op wat we wel kunnen beïnvloeden.

Wanneer we geconfronteerd worden met moeilijkheden is onze natuurlijke neiging vaak om weerstand te bieden of te proberen de situatie te beheersen. Dit kan leiden tot gevoelens van frustratie, angst en machteloosheid. Seneca herinnert ons eraan dat veel van onze pijn voortkomt uit onze gedachten over de situatie, en niet uit de situatie zelf.

Je kunt acceptatie oefenen door te erkennen dat sommige dingen simpelweg buiten jouw controle liggen. Denk aan het weer, de opkomst en ondergang van de zon of het gedrag van andere mensen. Deze elementen van het leven zijn als de stroom van een rivier – we kunnen ze niet stoppen of veranderen, maar we kunnen leren ermee mee te bewegen.

Begin de dag met het benoemen van de zaken die je kunt controleren en die je niet kunt controleren. Richt je aandacht en inspanningen op de eerste categorie. Bijvoorbeeld, je kunt je houding, je reacties en je eigen gedrag beheersen. Laat los wat buiten je invloedssfeer ligt en accepteer dat sommige dingen moeten gebeuren zoals ze gebeuren.

Deze oefening van acceptatie brengt innerlijke rust en vermindert onnodige stress. Het stelt je in staat om met meer kalmte en helderheid te reageren op de uitdagingen van het leven. Door te accepteren wat je niet kunt veranderen, bevrijd je jezelf van de last van onrealistische verwachtingen en ontdek je een dieper gevoel van vrede en evenwicht.

Seneca’s wijsheid herinnert ons eraan dat we onze mentale energie moeten richten op datgene wat we kunnen beïnvloeden. Dit is de kern van veerkracht en van innerlijke kracht. Acceptatie gaat niet over opgeven, maar op het vinden van vrede te midden van de onvermijdelijke onzekerheden van het leven.

Buste van stoïcijn Marcus Aurelius

Klik op de link voor alle blogs over stoïcijns leven

STOÏCIJNS LEVEN

Neem contact op met Harrie, psycholoog auteur stoïcijn

  • Wil je weten wat Harrie voor je kan betekenen?
  • Wil je de blog ‘Stoïcijns leven’ in je mailbox?
  • Wil je contact?
  • Vul het formulier in.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.