Zuilengalerij in Italië
[7] Stoïcijnse oefening: leer ‘nee’ zeggen

Stoïcijnse oefening: leer ‘nee’ zeggen

In ons dagelijks leven worden we vaak overspoeld met verzoeken en verplichtingen. Of het nu gaat om werk, sociale evenementen of persoonlijke gunsten, de druk om overal “ja” op te zeggen kan overweldigend zijn. Echter, zoals de stoïcijnse filosoof Epictetus ons leert: “Wees niet bang om ‘nee’ te zeggen als dat betekent dat je trouw blijft aan je eigen waarden en doelen.”

Het vermogen om “nee” te zeggen is een daad van zelfrespect en zelfbehoud. Het betekent dat je je eigen grenzen erkent en beschermt. Wanneer je zonder nadenken instemt met alles wat op je pad komt, verlies je niet alleen je focus, maar ook je innerlijke rust. Je raakt verstrikt in de verwachtingen van anderen en verliest de controle over je eigen tijd en energie.

Oefen dagelijks het gebruik van het woord “nee”. Begin met kleine stappen. Weiger vriendelijk en beleefd verzoeken die niet bijdragen aan je welzijn of doelen. Herinner jezelf eraan dat elke keer dat je “nee” zegt tegen iets wat niet essentieel is, je “ja” zegt tegen wat echt belangrijk is.

Net zoals een tuinier zijn planten snoeit om gezonde groei te bevorderen, zo helpt het stellen van grenzen ons om te bloeien. Door bewust te kiezen waaraan we onze tijd en energie besteden, cultiveren we een leven van eenvoud en betekenis. We vinden balans en leren tevredenheid in het afwijzen van wat niet past bij onze kernwaarden.

Omarm de kracht van “nee” en ontdek de vrijheid en vrede die het brengt.

Buste van stoïcijn Marcus Aurelius

Klik op de link voor alle blogs over stoïcijns leven

STOÏCIJNS LEVEN

Neem contact op met Harrie, psycholoog auteur stoïcijn

  • Wil je weten wat Harrie voor je kan betekenen?
  • Wil je de blog ‘Stoïcijns leven’ in je mailbox?
  • Wil je contact?
  • Vul het formulier in.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.