Het colloseum in Rome
[5] De stoïcijnse interpretatie van moed

De stoïcijnse interpretatie van moed

De stoïcijnse filosofie benadrukt vier kardinale deugden: wijsheid, rechtvaardigheid, gematigdheid en moed. Moed wordt gezien als een eigenschap die je in staat stelt om kalm en vastberaden te blijven onder (stevige) druk en daarnaast allerlei uitdagingen aan te kunnen. De stoïcijnse interpretatie van moed geeft je uiterst waardevolle inzichten over hoe je (werk)druk en de uitdagingen in je leven kunt aangaan.

Stoïcijnse moed als mentale kracht

Moed in de stoïcijnse filosofie is niet alleen de bereidheid om gevaar onder ogen te zien of fysieke risico’s te nemen. Het gaat ook (of juist) om de mentale kracht om door te zetten in moeilijke tijden en de kalmte om met emotionele of sociale uitdagingen om te gaan. Dit kan betekenen dat je de moed hebt om persoonlijke en professionele risico’s te nemen, zoals het starten van een nieuwe onderneming of het aangaan van een controversieel gesprek op je werk. Deze vorm van moed houdt in dat je je niet laat intimideren door mogelijke uitkomsten en gevolgen, maar dat je trouw blijft aan je overtuigingen en doelen.

Stoïcijnse moed bij het aangaan van interne strijd

Daarnaast benadrukt het stoïcisme het belang van moed bij het aangaan van interne strijd. Veel mensen hebben moeite om met angst, onzekerheid of negatieve zelfpraat om te gaan. Mentale gezondheid is een groeiende zorg in onze hectische samenleving. Kun je de moed opbrengen om zelf je innerlijke demonen in het gezicht te kijken? De stoïcijnse filosoof Epictetus moedigde ons aan om ons te concentreren op wat we kunnen controleren en los te laten wat buiten onze macht ligt. Deze aanpak kan je helpen om je angsten onder ogen te zien en jezelf op een moedige manier door moeilijke tijden te loodsen.

Stoïcijnse moed voor juiste, ethisch gemotiveerde beslissingen

Moed is ook van essentieel belang voor het nemen van de juiste, ethisch gemotiveerde beslissingen. In onze samenleving zijn morele dilemma’s aan de orde van de dag. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om sociale rechtvaardigheid of bepaalde milieukwesties. De stoïcijnse moed kan je dan helpen om zuiver ethisch en met integriteit te handelen. Zelfs als je voor moeilijke of impopulaire keuzes staat. Dit betekent dat je standvastig en je bij je waarden blijft. Ook wanneer er druk is om concessies te doen. De stoïcijnse filosoof en keizer Marcus Aurelius benadrukte het belang van het handelen in overeenstemming met je waarden onder alle omstandigheden. Deze aanwijzing van Marcus moedigt moedige keuzes en acties aan.

Stoïcijnse moed voor een betere wereld

De stoïcijnse visie op moed helpt je ook om je blik naar buiten te richten. Door moedig te zijn kun je bijdragen aan een betere wereld. Dit kan betekenen dat je je inzet voor gemeenschapswerk, verantwoordelijkheid neemt voor je acties of dat je anderen ondersteunt die te maken hebben met moeilijke omstandigheden. Het is heel gemakkelijk om je vooral bezig te houden met jezelf en je individuele behoeften. Door moed te tonen kun je jezelf eraan herinneren dat je verbonden bent met de mensen om je heen en met de wereld. Zo kun je op een betekenisvolle manier bijdragen aan het grotere geheel, waar jij zelf deel van uitmaakt.

Buste van stoïcijn Marcus Aurelius

Klik op de link voor alle blogs over stoïcijns leven

STOÏCIJNS LEVEN

Neem contact op met Harrie, psycholoog auteur stoïcijn

  • Wil je weten wat Harrie voor je kan betekenen?
  • Wil je de blog ‘Stoïcijns leven’ in je mailbox?
  • Wil je contact?
  • Vul het formulier in.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.