[11] Stoïcijns advies: wees consequent in je acties

Stoïcijns advies: wees consequent in je acties

Consistentie is een sleutel tot succes en innerlijke rust. Seneca benadrukte: “Het enige geluk dat een verstandige mens zich zou moeten wensen, is het geluk dat niet ophoudt zodra je aan het einde van je reis komt.” Wees consequent in je acties en blijf trouw aan je waarden en doelen.

Het hebben van duidelijke waarden en doelen is belangrijk, maar zonder consequentie blijven ze slechts goede intenties. Consistentie in onze dagelijkse handelingen helpt ons om vooruitgang te boeken en onze doelen te bereiken. Het zorgt ervoor dat we betrouwbaar en geloofwaardig zijn, zowel voor onszelf als voor anderen.

Om een leven te leiden waarin je consequent bent is het van belang dat je begint met het identificeren van je kernwaarden en je doelen. Wat is echt belangrijk voor jou? Wat wil je bereiken in je leven? Schrijf deze waarden en doelen op en gebruik ze als kompas voor je dagelijkse acties. Vraag jezelf elke dag af: “Leef ik vandaag volgens mijn waarden? Werk ik aan mijn doelen?”

Consistentie vereist discipline en toewijding. Het gaat erom dat je ook op moeilijke dagen blijft handelen volgens je waarden en doelen. Als het mee zit is het vrij gemakkelijk om consistent te zijn. Als het leven tegen zit is het een ander verhaal. Sta op en begin met energie aan je dag, ook als je nog vermoeid bent. Blijf oefenen en leren, ook als het moeilijk is. Zo bouw je veerkracht en zelfvertrouwen op.

Een zeer effectieve manier om consistentie te cultiveren, is door kleine, haalbare stappen te zetten. In plaats van te proberen alles tegelijk te doen, focus je op één of twee belangrijke acties per dag die je dichter bij je doelen brengen. Dit maakt het gemakkelijker om vol te houden en het voorkomt dat je overweldigd raakt.

Wees geduldig met jezelf. Consistentie betekent niet dat je perfect moet zijn. Er zullen dagen zijn waarop je (het gevoel hebt dat je) faalt of afwijkt van je pad. Wat belangrijk is, is dat je weer opstaat en doorgaat. Steeds weer. Vergeef jezelf voor fouten en gebruik ze als leermomenten om sterker terug te komen.

Door consequent te zijn in je acties, creëer je een leven van integriteit en voldoening. Je zult merken dat je meer bereikt en een dieper gevoel van innerlijke rust ervaart, omdat je trouw blijft aan jezelf en je waarden. Leef elke dag met vastberadenheid en toewijding.

Buste van stoïcijn Marcus Aurelius

Klik op de link voor alle blogs over stoïcijns leven

STOÏCIJNS LEVEN

Neem contact op met Harrie, psycholoog auteur stoïcijn

  • Wil je weten wat Harrie voor je kan betekenen?
  • Wil je de blog ‘Stoïcijns leven’ in je mailbox?
  • Wil je contact?
  • Vul het formulier in.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.