[8] Stoïcijns advies: beheers je gedachten

Stoïcijns advies: beheers je gedachten

Onze gedachten vormen de kern van ons bestaan. Epictetus, een vooraanstaand stoïcijns filosoof, benadrukte het belang van onze reactie op gebeurtenissen met de woorden: “Het is niet wat je overkomt, maar hoe je erop reageert dat ertoe doet.” Dit inzicht nodigt ons uit om onze gedachten te beheersen en bewust te kiezen hoe we reageren op de wereld om ons heen.

Elke dag worden we geconfronteerd met situaties die onze gemoedsrust kunnen verstoren. Een onverwachte tegenslag, een kritische opmerking of een frustrerende vertraging kan gemakkelijk negatieve emoties oproepen. Het is in deze momenten dat de wijsheid van Epictetus van onschatbare waarde is. In plaats van te reageren met impulsieve emoties kunnen we ervoor kiezen om kalm en weloverwogen te reageren.

Begin met het observeren van je gedachten, en probeer dat zonder al te veel oordelen te doen. Merk daarbij op hoe bepaalde situaties je gevoelens beïnvloeden. Als je merkt dat je gedachten een negatieve wending nemen, herinner jezelf dan aan de kracht die je hebt om je reactie te kiezen. Vraag jezelf af: “Is deze gedachte nuttig? Helpt het me om mijn doelen te bereiken of om een vreedzaam leven te leiden?”

Een praktische oefening is om je gedachten te herformuleren. In plaats van te denken “Dit is verschrikkelijk,” kun je denken “Dit is een grote uitdaging, maar ik kan ermee omgaan.” Door je gedachten om te buigen naar meer constructieve en positieve perspectieven, versterk je je innerlijke veerkracht.

Het beheersen van je gedachten is niet gemakkelijk en vereist flink wat oefening. Net zoals een tuinier zijn tuin cultiveert, moeten wij onze geest verzorgen en beschermen tegen schadelijke invloeden. Door bewust te kiezen hoe we denken, creëren we een innerlijke omgeving van rust en stabiliteit.

Door deze stoïcijnse wijsheid toe te passen, leren we dat onze kracht niet ligt in het beheersen van de wereld om ons heen, maar in het beheersen van onze reactie daarop.

Buste van stoïcijn Marcus Aurelius

Klik op de link voor alle blogs over stoïcijns leven

STOÏCIJNS LEVEN

Neem contact op met Harrie, psycholoog auteur stoïcijn

  • Wil je weten wat Harrie voor je kan betekenen?
  • Wil je de blog ‘Stoïcijns leven’ in je mailbox?
  • Wil je contact?
  • Vul het formulier in.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.