Harrie Kolsteeg, Een Nieuwe Levenskunst
Een Nieuwe Levenskunst
Columns over levenskunst in de moderne tijd

Wat is Levenskunst?

Levenskunst is het bewuste vermogen om jezelf en het leven te omarmen zoals het is, met zijn veranderlijkheid en imperfecties, terwijl je tegelijkertijd ruimte schept voor persoonlijke groei en vervulling. Het gaat in de levenskunst om het vinden van balans tussen zelfacceptatie en voortdurende ontwikkeling door open te staan voor nieuwe ervaringen, met mildheid en nieuwsgierigheid naar jezelf en de wereld.

Wil je meer weten over levenskunst en hoe je levenskunst hier en nu in de praktijk kunt brengen? Lees dan het manifest voor Een nieuwe Levenskunst via de link. En lees de blogs op deze pagina. Ik wens je veel wijsheid toe.

NAAR HET MANIFEST

Levenskunst 20 | De grenzen van empathie

Empathie is een van de meest gewaardeerde eigenschappen in relaties. Het vermogen om ons in te leven in de ander en om hun gevoelens en perspectieven te begrijpen, vormt de basis van onze intieme relaties. We spreken vaak over de kracht van empathie als een manier om mensen dichter bij elkaar te brengen, om conflicten te overstijgen en om samen door moeilijke tijden te komen. Toch heeft – zoals alles – ook empathie haar grenzen. Er zijn momenten waarop begrip simpelweg tekortschiet en waarin het niet mogelijk is om de gevoelens van de ander volledig te bevatten.

NAAR DE COLUMN

Levenskunst 19 | Over oprechtheid in relaties

Eerlijkheid is een waarde die we vaak als vanzelfsprekend beschouwen in onze relaties, maar die in de praktijk soms moeilijker is dan we denken. We worden voortdurend uitgedaagd om eerlijk te zijn. Niet alleen tegenover anderen, maar ook tegenover onszelf. Eerlijkheid vraagt om moed, want het betekent dat we kwetsbaar zijn, zonder de garantie dat we zullen worden begrepen of geaccepteerd. Toch vormt oprechtheid de basis van elke betekenisvolle relatie en is het een essentieel onderdeel van wat we als levenskunst kunnen beschouwen.

NAAR DE COLUMN

Levenskunst 18 | De gift van vergeving

Vergeving is een geschenk. Een geschenk waarvan we het heel moeilijk vinden om aan onszelf en anderen te geven. Vergeving vraagt om het loslaten van pijn, woede en wrok, en om het omarmen van een pad dat leidt naar verzoening, vrede en innerlijke rust. Hoewel vergeving vaak als een daad van zwakte of opoffering wordt gezien, is het in werkelijkheid een immense kracht. Vergeving is een keuze die we maken. Voor de ander, maar vooral ook voor onszelf.

NAAR DE COLUMN

Levenskunst 17 | Over vertrouwen, de basis van verbinding

Vertrouwen is de onzichtbare draad die alle menselijke relaties bij elkaar houdt. Het is vaak onzichtbaar, maar ze vormt de fundering voor de diepste verbindingen in ons leven. Zonder vertrouwen zouden onze vriendschappen, onze liefdesrelaties en onze professionele relaties onstabiel zijn. En vol twijfel en onzekerheid. Wat is vertrouwen precies? En waarom is het zo essentieel voor het bouwen van betekenisvolle relaties met anderen?

NAAR DE COLUMN

Levenskunst 16 | Hoe vriendschap verandert door de tijd heen

Vriendschap leeft en ademt. Het is onderhevig aan de invloeden van tijd, de omstandigheden en individuele persoonlijke groei. In mijn eigen leven is het regelmatig voorgekomen dat de vriendschappen die op een bepaald moment sterk en onverwoestbaar leken, soms langzaam vervaagden of ingrijpend veranderden. Deze veranderingen kunnen ingrijpend en pijnlijk zijn, maar ze horen bij de natuurlijke cyclus van relaties.

NAAR DE COLUMN

Levenskunst 15 | Waarom verschillen ons versterken

Als je vrienden bent heb je een relatie met elkaar die gebaseerd is op wederzijds begrip en harmonie. We zoeken vrienden die ons aanvullen, die ons begrijpen zonder dat we al te veel hoeven uit te leggen en met wie we een gevoel van verbondenheid en rust vinden. Maar geen enkele vriendschap blijft vrij van conflict. En dat is in een goede vriendschap ook helemaal geen probleem. Juist de verschillen tussen ons en onze vrienden, de momenten van wrijving en onenigheid, bieden ons namelijk kansen voor groei en verdieping.

NAAR DE COLUMN

Levenskunst 14 | De kunst van het luisteren

Luisteren lijkt zo eenvoudig. Het is iets wat we allemaal dagelijks doen. We horen de stemmen van anderen, hun verhalen, hun meningen. Maar écht luisteren, luisteren met aandacht, is veel meer. Echt luisteren is een kunst, een vaardigheid die ons verbindt met de mensen om ons heen en ons in staat stelt om dieper contact te maken. De kunst van het luisteren vraagt om iets wat tegenwoordig zeldzaam is: volledige aandacht, zonder oordeel of haast, zonder het verlangen om direct te reageren.

NAAR DE COLUMN

Levenskunst 13 | De vreugde van samen zijn

Het leven kent momenten van alleen zijn, die waardevol zijn voor introspectie en persoonlijke groei, momenten die zeer vreugdevol kunnen zijn. Bijzondere vreugde is vooral te vinden in het gezelschap van anderen. We hebben allemaal een diepe menselijke behoefte om ons verbonden te voelen met anderen, om ervaringen te delen en om deel uit te maken van een groter geheel.

NAAR DE COLUMN

Levenskunst 12 | Waarom anderen ons een spiegel voorhouden

We zoeken vaak verbinding met anderen. We willen ons goed voelen en hebben het gezelschap van anderen nodig. We zoeken ook troost bij anderen. Maar de mensen in je omgeving kunnen je ook een ongemakkelijk gevoel geven. Anderen confronteren ons met aspecten van onszelf die we liever zouden negeren of onderdrukken. In hun aanwezigheid voelen we soms onzekerheid, jaloezie, frustratie of (zelfs) afwijzing. Dit ongemak heeft een waardevolle functie: anderen houden ons een spiegel voor waarin we niet alleen hen, maar ook onszelf beter kunnen leren kennen.

NAAR DE COLUMN

Levenskunst 11 | Over de essentie van vriendschap

Vriendschap is een van de meest waardevolle relaties in ons leven. En tevens de meest vanzelfsprekende. Vriendschap lijkt eenvoudig; het gaat over het delen van momenten van vreugde, het ontvangen en geven van steun en het vertrouwen op mensen die we graag om ons heen hebben. Maar wat betekent vriendschap wanneer we voorbijgaan aan de oppervlakkige interacties en de kern van deze relatie onderzoeken? En wat maakt een vriendschap werkelijk waardevol?

NAAR DE COLUMN

Levenskunst 10 | Wat we van onszelf kunnen leren

Het leven zelf is misschien wel de grootste leraar die we ooit zullen hebben. Elke dag, elke ervaring, elke ontmoeting biedt ons de kans om iets nieuws te leren. Niet alleen over de wereld om ons heen, maar vooral over onszelf. Hoe langer ik leef, hoe meer ik besef dat de belangrijkste lessen niet buiten mij liggen, maar in de manier waarop ik mijn eigen ervaringen verwerk en begrijp.

NAAR DE COLUMN

Levenskunst 9 | De kunst van het alleen zijn

Het is een bijzondere stilte die komt met het alleen zijn. Een stilte die ons uitnodigt om naar binnen te keren en onszelf te ontmoeten. Op een dieper niveau. In een wereld die voortdurend gevuld is met geluid, afleiding en de aanwezigheid van anderen, kan alleen zijn soms als een vijand voelen. Maar in die stilte, in het alleen zijn, gaat een ongekende kracht en schoonheid schuil.

NAAR DE COLUMN

Levenskunst 8 | Omgaan met wie we zijn

Het is een eenvoudige waarheid, maar één die ik steeds weer moet herontdekken: vrede vinden begint met acceptatie. Acceptatie van mezelf, van mijn omstandigheden en van het leven zoals het is (niet zoals ik zou willen dat het is). In een wereld waarin we voortdurend worden aangemoedigd om te streven, te verbeteren en te veranderen, lijkt acceptatie soms op opgeven. Maar in werkelijkheid is het allesbehalve dat.

NAAR DE COLUMN

Levenskunst 7 | Deugd en kwetsbaarheid

We leven in een tijd waarin het lijkt alsof we alles kunnen bereiken, zolang we maar hard genoeg werken en in onszelf geloven. Deze overtuiging – zo krachtig en inspirerend als ze kan zijn – heeft ook een schaduwkant. Ze kan ons doen vergeten dat we onvermijdelijk tegen onze eigen beperkingen aanlopen. En juist in het erkennen van deze beperkingen ligt een belangrijke sleutel tot ware deugd en zelfkennis.

NAAR DE COLUMN

Levenskunst 6 | Over de gevaren van zelfverheerlijking

Er is een stille kracht die ons dagelijks leven beïnvloedt, een kracht die subtiel maar diepgaand is: het ego. Dat innerlijke stemmetje dat ons influistert hoe belangrijk, hoe uniek en hoe onmisbaar we zijn. Het is verleidelijk om het ego te voeden, om onszelf te verheffen boven anderen, om te streven naar erkenning en bewondering. Als ik toegeef aan ‘de eisen’ van het ego, besef ik steeds weer hoe destructief het kan zijn.

NAAR DE COILUMN

Levenskunst 5 | Hoe ons denken ons beïnvloedt

Onze gedachten zijn als een onzichtbare stroom die ons leven vormt en stuurt. Ze zijn altijd aanwezig, zelfs wanneer we ze niet bewust opmerken. Gedachten komen en gaan, als wolken aan een heldere hemel. Soms licht en luchtig, soms donker en dreigend. En hoewel we vaak denken dat we onze gedachten beheersen, ontdek ik steeds opnieuw dat zij minstens zoveel invloed op ons hebben als wij op hen.

NAAR DE COLUMN

Levenskunst 4 | Een pleidooi voor mildheid jegens onszelf

Er zijn weinig dingen die zo moeilijk zijn als het onder ogen zien van onze eigen fouten. We leven in een tijd waarin perfectie de norm lijkt te zijn en waar fouten snel worden gezien als mislukkingen. Maar onze fouten kunnen juist de poorten openen naar een dieper begrip van onszelf en van het leven.

NAAR DE COLUMN

Levenskunst 3 | Waarom onzekerheid ons versterkt

Maar al te vaak wordt er van ons gevraagd om zeker te zijn van (en over) onszelf. Ik heb juist geleerd om de waarde van twijfel te omarmen. Twijfel, dat ongemakkelijke gevoel van onzekerheid, wordt vaak gezien als een zwakte. Maar hoe langer ik leef, hoe meer ik tot de conclusie kom dat twijfel juist een bron van kracht kan zijn.

NAAR DE COLUMN

Levenskunst 2 | Reflecties op zelfbewustzijn

Wanneer ik over zelfbewustzijn nadenk, zie ik het als een spiegel waarin ik mijn innerlijke wereld weerspiegeld zie. Het is een spiegel die niet alleen mijn uiterlijke verschijning weerkaatst, maar dieper kijkt, voorbij de oppervlakte. Maar zoals elke spiegel is ook deze niet altijd helder. Hij is gevoelig voor de vervormingen van angst, trots en verlangen, waardoor het beeld dat ik van mezelf krijg vaak troebel en gefragmenteerd is.

NAAR DE COLUMN

Levenskunst 1 | Over zelfkennis en introspectie

De vraag “Wie ben ik?” lijkt op het eerste gezicht eenvoudig, maar hoe dieper ik erover nadenk, hoe complexer deze vraag lijkt te worden. We leven in een tijd waarin we worden aangespoord om onze identiteit te ontdekken en vast te leggen, alsof het mogelijk zou zijn om onszelf in een paar kernwoorden te vatten. Maar wat betekent het eigenlijk om jezelf te kennen?

NAAR DE COLUMN

Neem contact op met Harrie

  • Voor het ontvangen van teksten over stoïcisme
  • Voor reserveren boek: De stoïcijnse levenswijze
  • Voor een lezing over stoïcisme of levenskunst
  • Voor coaching of supervisie

 

       

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.