Manifest voor een Nieuwe Levenskunst
In de huidige tijd lijkt het leven steeds meer te draaien om het eigen ik, een ik dat we vergelijken met en afzetten tegen andere ikken. We worden aangemoedigd om onszelf op de voorgrond te plaatsen, onze verlangens na te streven en onze unieke identiteit te cultiveren. Deze nadruk op het individu brengt zijn eigen lasten en illusies met zich mee. Wij verliezen ons vaak in een zoektocht naar een onbereikbaar ideaal met als gevolg gevoelens van onbehagen, vervreemding en eenzaamheid. Het is tijd voor een nieuwe levenskunst gebaseerd op oude waarden en onvergankelijke wijsheid, waarin ruimte is voor een authentiek zelf los van wat de maatschappij van ons verlangt of wat anderen van ons vinden.
Op deze website biedt ik je waardevolle inzichten die zijn doordrongen van een diepe menselijke wijsheid (die teruggaat op het begin van de westerse filosofie) en die de complexiteit van het leven en de menselijke aard erkent. Ik pleit voor een leven dat niet alleen naar binnen maar ook naar buiten is gericht, een leven waarin authentieke zelfkennis gepaard gaat met een open blik op de wereld en de mensen om je heen.
In dit manifest wil ik, door middel van tien reflecties, het huidige hyperindividualisme confronteren met een nieuwe levenskunst. De onderstaande reflecties bieden niet alleen kritiek, maar ook (of juist) een alternatief pad naar een evenwichtiger en vervuld leven.
1. Kijk naar de wereld om je heen en ontdek jezelf
Een mens die slechts naar zichzelf kijkt, ziet weinig meer dan een vervormd beeld van zijn eigen wezen.
De wereld is een spiegel waarin wij onze mindere kanten en deugden weerspiegeld zien. Als je je enkel richt op jezelf, zet je jezelf gevangen in een enge cirkel van zelfbedrog. Alleen door ons open te stellen voor de invloeden van buitenaf kunnen we onze ware aard begrijpen.
2. Ware vrijheid komt van binnen
De vrijheid die wij najagen is vaak niet meer dan een schaduw, opgelegd door de verwachtingen van anderen.
Vrijheid is een kostbaar goed, maar zij wordt te vaak verward met het volgen van een ideaal dat ons door de maatschappij wordt opgelegd. Ik heb ontdekt dat het ware pad naar vrijheid vereist dat wij ons onttrekken aan de stem van de massa en ons richten op ons innerlijke leven. Vrij van de druk van mode en opinie.
3. Zelfontplooiing is niet hetzelfde als competitie
Wat wij zelfontplooiing noemen, is vaak een wedstrijd om anderen te overtreffen.
Wij streven naar verbetering, maar verbeteren wij ons werkelijk of spelen wij alleen maar een spel van zelfverheerlijking. Ware wijsheid ligt in zelfacceptatie, niet in het eindeloze streven om onszelf te bewijzen in de ogen van de ander.
4. Geluk komt niet voort uit het vermijden van pijn
Wij hebben onszelf wijsgemaakt dat geluk te vinden is in het vermijden van pijn, terwijl het leven onvermijdelijk vol tegenslag is.
Het leven brengt naast voorspoed ook tegenslag en rampspoed. Het ware geluk ligt niet in de illusie van een pijnloos bestaan, maar in het leren omgaan met de moeilijkheden die ons pad kruisen. Ik denk dat een evenwichtig en tevreden gemoed ten grondslag ligt aan het ware geluk.
5. Omarm de tegenstrijdigheden in jezelf
De gedachte dat wij in harmonie met onszelf kunnen leven, is een illusie; een mens is vol tegenstrijdigheden.
In mijn leven heb ik ontdekt dat ik soms mijn eigen grootste vijand ben. De mens is een wezen vol conflicten, en het is de kunst om deze innerlijke strijd niet te vrezen, maar hem te omarmen als een onmisbaar deel van ons bestaan.
6. Laat het streven naar resultaat los
Wij hebben de neiging om alles in termen van winst en verlies te beschouwen, zelfs de meest heilige aspecten van het leven.
Wij meten de waarde van alles in termen van resultaat, maar we vergeten dat de ware deugden, zoals rechtvaardigheid, respect en mededogen, geen prijs kennen. Ik heb gemerkt dat onze deugden in ons leven en ons vragen om gekoesterd te worden. Niet om ons te bewijzen aan anderen, maar om zichzelf.
7. Matigheid leidt tot vrijheid
In onze zoektocht naar geluk, verliezen wij ons vaak in het najagen van verlangens en het vergaren van goederen.
Ik heb geconstateerd dat we onze vrijheid opofferen aan de slavernij van onze verlangens. We moeten veel (werken) om onze identiteit als consument recht te doen. De ware kunst van het leven ligt in matigheid. Door matig te zijn blijven we onafhankelijk van de lokroep van alsmaar meer.
8. Zoek kennis in jezelf
Wij plaatsen ons vertrouwen in de wetenschap en de labels die ons worden opgelegd, zonder echt naar onszelf te kijken.
Het is goed om te leren, maar ware kennis komt niet van buitenaf maar van binnenuit. Ik heb geleerd dat wij onszelf niet moeten definiëren door de woorden van anderen, maar door ons eigen onderzoek naar wie wij zijn.
9. Sta stil bij de vergankelijkheid van het leven
Wij geloven in een eeuwig streven naar beter presteren, alsof het leven geen einde kent.
De dood is een zekerheid die wij liever negeren. Ik zie haar als een trouwe metgezel. Door ons bewust te zijn van onze eindigheid kunnen we ons leven en alles wat ons daarin overkomt beter relativeren. Het schenkt ons een zekere bescheidenheid en wijsheid, waardoor we ons leven werkelijk kunnen waarderen.
10. Zoek de verbinding
In het najagen van succes leiden we onszelf vaak weg van de gemeenschap en de warmte van vriendschap.
We zetten ons eigenbelang steeds voorop. We zijn veelal elkaars concurrent in de strijd om een goed bestaan. Ik ervaar dat het leggen van contact veelal gebaseerd is op het behalen van (toekomstig) voordeel. Echte vriendschap is een warm en troostend vuur, waarin wij onszelf hervinden in de ogen van een ander.
Met deze reflecties wil ik een alternatief bieden voor het heersende hyperindividualisme en zijn drang naar een succesvol leven. een nieuwe levenskunst biedt ons een pad naar een leven waarin we door de wereld om ons heen te ervaren onszelf beter leren kennen. Door een nieuwe levenskunst kunnen we ons – in plaats van te streven naar een onbereikbaar ideaal – in volle overtuiging richten op een leven met betekenis, wijsheid en verbondenheid.