Levenskunst 4 | Een pleidooi voor mildheid jegens onszelf

Levenskunst 4 | Een pleidooi voor mildheid jegens onszelf

Er zijn weinig dingen die zo moeilijk zijn als het onder ogen zien van onze eigen fouten. We leven in een tijd waarin perfectie de norm lijkt te zijn en waar fouten snel worden gezien als mislukkingen. Maar onze fouten kunnen juist de poorten openen naar een dieper begrip van onszelf en van het leven.

Mijn pad is bezaaid met fouten. Soms zijn het kleine misstappen, onbeduidend in het grotere geheel, en soms zijn het fouten die diepe sporen hebben nagelaten. Niet alleen in mijn eigen leven, maar ook (helaas, helaas) in dat van anderen. Deze momenten van falen zijn natuurlijk pijnlijk, dat kan ik niet ontkennen. Maar tegelijkertijd zijn ze ook momenten van waarheid, momenten waarin ik mezelf leer kennen zoals ik werkelijk ben.

Fouten maken is onlosmakelijk verbonden met het mens-zijn. Toch lijkt er in onze samenleving weinig ruimte te zijn voor fouten. We worden aangemoedigd om onze zwakheden te verbergen, om onszelf te presenteren als sterke, onfeilbare individuen. In mijn zoektocht naar wijsheid heb ik geleerd dat het omarmen van fouten juist de weg is naar ware groei en zelfacceptatie.

De kunst van acceptatie van onze fouten begint met mildheid. Mildheid jegens onszelf en jegens anderen. Het is als je erover nadenkt veel gemakkelijker om hard te zijn, om jezelf te straffen voor elke misstap, om je op te sluiten in schuld en spijt. Maar deze houding brengt je nergens. Het is de mildheid die je helpt om je fouten te zien voor wat ze werkelijk zijn: kansen om te leren en te groeien.

Wanneer ik mijn fouten accepteer, zonder ze te veroordelen, ontdek ik dat ze vaak de bron zijn van mijn grootste inzichten. Elke fout brengt me dichter bij de waarheid, omdat ze me dwingt om eerlijk naar mezelf te kijken en om mijn drijfveren te begrijpen. Door mijn fouten te erkennen, maak ik ruimte voor verandering en verbetering.

Dit proces vraagt om moed. De moed om kwetsbaar te zijn. De moed om toe te geven dat ik niet perfect ben en om de gevolgen van mijn fouten onder ogen te zien. Het is deze moed die mij helpt om mijn fouten niet te zien als het einde van iets, maar als het begin van iets nieuws. Elke fout biedt de mogelijkheid om opnieuw te beginnen, om met een frisse blik naar de toekomst te kijken.

Een belangrijk aspect van het accepteren van fouten is het loslaten van de behoefte aan controle. Juist omdat ik probeer van alles en nog wat perfect te doen, komen er fouten aan de oppervlakte, omdat ik bang ben om te falen. Maar het leven is te complex, te onvoorspelbaar om volledig onder controle te houden. Wanneer ik accepteer dat fouten onvermijdelijk zijn, kan ik die angst loslaten en mezelf toestaan om vrijer en met meer vertrouwen te handelen.

Door mild te zijn jegens mezelf, leer ik te vergeven. Vergeven is niet gemakkelijk. Vooral niet wanneer de fouten die we maken grote gevolgen hebben gehad. Maar vergeving is de enige manier om vooruit te komen en om niet vast te blijven zitten in een cyclus van schuld en wrok. Vergeving opent de deur naar innerlijke vrede en helpt me om met een lichter hart verder te gaan.

Ik geloof dat het accepteren van onze fouten ons uiteindelijk dichter bij onze eigen menselijkheid brengt. Het herinnert ons eraan dat we allemaal op onze eigen manier worstelen en dat we allemaal fouten maken en dat dit niets afdoet aan onze waarde. Sterker nog, het zijn juist onze fouten die ons menselijk maken en die ons verbinden met anderen.

Harrie Kolsteeg, Een Nieuwe Levenskunst

Klik op de link voor alle columns over Levenskunst

EEN NIEUWE LEVENSKUNST

Neem contact op met Harrie

  • Voor het ontvangen van teksten over stoïcisme
  • Voor reserveren boek: De stoïcijnse levenswijze
  • Voor een lezing over stoïcisme of levenskunst
  • Voor coaching of supervisie

 

       

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.