Levenskunst 20 | De grenzen van empathie

Levenskunst 20 | De grenzen van empathie

Empathie is een van de meest gewaardeerde eigenschappen in relaties. Het vermogen om ons in te leven in de ander en om hun gevoelens en perspectieven te begrijpen, vormt de basis van onze intieme relaties. We spreken vaak over de kracht van empathie als een manier om mensen dichter bij elkaar te brengen, om conflicten te overstijgen en om samen door moeilijke tijden te komen. Toch heeft – zoals alles – ook empathie haar grenzen. Er zijn momenten waarop begrip simpelweg tekortschiet en waarin het niet mogelijk is om de gevoelens van de ander volledig te bevatten.

Momenten waarin we tegen de grenzen van empathie aanlopen kunnen heel verwarrend en pijnlijk zijn. Ze doen ons beseffen dat we soms niet in staat zijn om de ervaring van een ander volledig te doorgronden. We willen de pijn van de ander begrijpen en hun emoties voelen zoals zij dat doen, maar er blijft een afstand die moeilijk te overbruggen is. Deze grens is niet alleen een beperking van ons begrip, maar ook een herinnering aan de diepe eenzaamheid die elke mens soms ervaart.

Empathie is gebaseerd op het vermogen om onszelf (tijdelijk) in de plaats van de ander te stellen. Om ons in te leven in hun situatie. Maar wat als hun ervaring zo ver verwijderd is van de onze dat we ons simpelweg geen voorstelling kunnen maken van wat ze voelen? Wat als hun pijn, hun verlies, hun vreugde of hun worstelingen iets bevatten wat wij niet kunnen bevatten? In die momenten staan we voor een belangrijke keuze: erkennen we de grenzen van ons begrip of proberen we door middel van empathie iets te forceren dat buiten ons bereik ligt?

In heb zelf ervaren dat het belangrijk is om die grenzen te erkennen, zonder mezelf daarvoor te veroordelen. Soms betekent empathie niet dat we de ervaring van de ander volledig begrijpen maar dat we bereid zijn om naast hen te staan, ook zonder volledige kennis van hun binnenwereld. Het betekent dat we open blijven en dat we luisteren en aanwezig zijn. Ook als we niet alles kunnen doorgronden. Het is een vorm van empathie die niet gebaseerd is op volledige identificatie, maar op de bereidheid om er te zijn, zonder oordeel of onrealistische verwachtingen.

Deze grenzen van empathie komen vaak naar voren in situaties van diep verdriet of een trauma. Wanneer iemand een ervaring heeft meegemaakt die buiten ons begrip valt – zoals bijvoorbeeld het verlies van een kind of een ernstige ziekte – kunnen we ons niet volledig voorstellen wat dat voor hen betekent. We kunnen ons best doen om ons in te leven, maar het blijft een benadering, niet meer dan een poging om dichtbij te komen. We kunnen de volledige diepte van de gevoelens van de ander niet doorgronden.

In plaats van te proberen om alles te begrijpen, kunnen we ons richten op aanwezigheid en steun. Soms is het genoeg om simpelweg naast de ander te zitten, om te laten zien dat we er zijn, zonder dat we proberen hun ervaring te analyseren of te doorgronden. Deze houding van nederigheid en openheid geeft de ander de ruimte om hun gevoelens te delen. Het is een vorm van empathie die niet gericht is op kennis, maar op verbondenheid.

De grenzen van empathie kunnen ook frustratie oproepen, zowel bij degene die probeert te begrijpen als bij degene die zich niet begrepen voelt. Wanneer we proberen ons in te leven in de ander willen we vaak iets kunnen doen. We willen iets oplossen. We willen hun pijn verzachten door te begrijpen, door onze steun te geven. Maar in die momenten – momenten waarin ons begrip tekortschiet – worden we geconfronteerd met onze eigen machteloosheid. We kunnen de situatie niet veranderen, we kunnen de pijn van de ander niet volledig wegnemen. Dat kan ons overweldigen.

Het dan verleidelijk om terug te trekken, om te vermijden wat we niet kunnen bevatten. Maar juist in deze momenten is het belangrijk om te blijven, om onze eigen onmacht te erkennen en toch aanwezig te blijven. Het is in deze houding van acceptatie dat we de ander laten zien dat hun gevoelens er mogen zijn. Ook al begrijpen we deze niet volledig. Dit is een verdiepende vorm van empathie: de bereidheid om er te zijn, zelfs als we het niet volledig kunnen bevatten.

Er zijn momenten waarop we zelf in een situatie verkeren waarin de mensen om ons heen, ondanks hun beste bedoelingen, ons niet (volledig) kunnen begrijpen. We voelen ons geïsoleerd in onze ervaring, omdat de woorden van troost of het begrip van anderen ontoereikend aanvoelt. Dit kan heel eenzaam aanvoelen, omdat het ons herinnert aan de fundamentele kloof tussen onze eigen binnenwereld en die van de ander.

Toch ligt hierin een belangrijke les. Wanneer we de grenzen van empathie accepteren, zowel in onszelf als in de ander, ontstaat er ruimte voor mededogen. Dit mededogen gaat over de erkenning dat we allemaal onze eigen unieke ervaringen hebben, die soms buiten bereik liggen. Het betekent dat we de ander niet veroordelen omdat ze ons niet volledig begrijpen, maar dat we dankbaar zijn voor hun aanwezigheid.

De grenzen van empathie vragen van ons om nederig te zijn, om te accepteren dat we niet altijd alles kunnen oplossen of begrijpen. Juist in die nederigheid ligt een diepe vorm van medemenselijkheid. Het is de erkenning dat we allemaal kwetsbaar zijn en dat het soms genoeg is om er simpelweg te zijn.

Harrie Kolsteeg, Een Nieuwe Levenskunst

Klik op de link voor alle columns over Levenskunst

EEN NIEUWE LEVENSKUNST

Neem contact op met Harrie

  • Voor een lezing over levenskunst
  • Voor coaching
  • Voor supervisie
  • Voor leertherapie

 

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.