Levenskunst 17 | Over vertrouwen, de basis van verbinding

Levenskunst 17 | Over vertrouwen, de basis van verbinding

Vertrouwen is de onzichtbare draad die alle menselijke relaties bij elkaar houdt. Het is vaak onzichtbaar, maar ze vormt de fundering voor de diepste verbindingen in ons leven. Zonder vertrouwen zouden onze vriendschappen, onze liefdesrelaties en onze professionele relaties onstabiel zijn. En vol twijfel en onzekerheid. Wat is vertrouwen precies? En waarom is het zo essentieel voor het bouwen van betekenisvolle relaties met anderen?

Je zou kunnen stellen dat vertrouwen begint met het vermogen om ons kwetsbaar op te stellen. Wanneer we iemand vertrouwen, geven we een deel van onszelf over aan de ander. Daarbij hebben we geen garantie dat dit vertrouwen niet wordt geschonden. Dit is de paradox van vertrouwen; het is zowel een bron van kracht als van kwetsbaarheid. We vertrouwen omdat we geloven in het goede in de ander, maar tegelijkertijd weten we dat er altijd een risico is dat ons vertrouwen beschaamd wordt. En dit is precies wat vertrouwen zo krachtig maakt; het een bewijs is van onze bereidheid om ons open te stellen, ondanks onzekerheid.

Ik heb veelvuldig ervaren dat vertrouwen niet eenvoudig wordt gegeven. Vertrouwen moet wordt opgebouwd, stukje bij beetje, door consistentie en eerlijkheid. Het is de som van kleine handelingen die tezamen een gevoel van veiligheid creëren. Een vriend die keer op keer laat zien dat hij er voor je is wanneer je hem nodig hebt, een partner die luistert zonder te oordelen, een collega die zijn woord nakomt, al deze momenten van betrouwbaarheid vormen samen het fundament waarop vertrouwen rust.

Maar vertrouwen kan ook gemakkelijk beschadigd worden. Een enkele misstap of een verbroken belofte kan het ‘werk’ van jaren ondermijnen. Dit fragiele karakter van vertrouwen maakt het zo kostbaar. Wanneer we iemand vertrouwen, weten we (of zouden we moeten weten) dat het iets is wat zorgvuldig moet worden gekoesterd en moet worden onderhouden. Dit vraagt om wederzijdse inspanning en om openheid en eerlijkheid.

Vertrouwen gaat veel verder dan wat ik hierboven beschrijf over het vertrouwen dat we in anderen stellen. Vertrouwen gaat vooral ook over het vertrouwen in onszelf: zelfvertrouwen. Dit is de basis waarop we kunnen bouwen om anderen te vertrouwen. Wanneer we onszelf niet vertrouwen, wanneer we twijfelen aan onze eigen waarde of aan ons vermogen om met teleurstellingen om te gaan, wordt het moeilijk om anderen volledig te vertrouwen. Want als we diep van binnen bang zijn dat we het niet aankunnen wanneer ons vertrouwen wordt geschonden, zullen we ons nooit volledig durven geven aan de ander.

Het ontwikkelen van zelfvertrouwen is daarom van essentieel belang voor het ontwikkelen van vertrouwen in anderen. We moeten leren om onze eigen kwetsbaarheden te accepteren, om te erkennen dat we niet altijd alles onder controle hebben en dat het leven soms pijn met zich meebrengt. Maar juist in die pijn (in onzekerheid) vinden we de kracht om te vertrouwen. Onze bereidheid om risico’s te nemen maakt vertrouwen waardevol.

Door te vertrouwen, in onszelf en de ander, zijn we in staat stelt om echte verbindingen aan te gaan. Wanneer we iemand vertrouwen, stellen we ons open voor die persoon op een manier die anders niet mogelijk zou zijn. We creëren ruimte voor intimiteit en begrip. Dit geldt zowel voor persoonlijke, als voor professionele en sociale relaties. Waar vertrouwen is kan samenwerking bloeien en kan groei plaatsvinden.

Vertrouwen is een voorwaarde voor openheid en eerlijkheid. En daarmee is het dé basis van verbinding tussen mensen. Zonder vertrouwen zou communicatie oppervlakkig blijven en zouden we constant op onze hoede zijn voor verraad of afwijzing. We zouden dan nooit de diepte van menselijke interactie kunnen ervaren. Vertrouwen geeft ons de vrijheid om onszelf te zijn, om ons volledig uit te drukken zonder angst dat we verkeerd begrepen of veroordeeld zullen worden.

ertrouwen heeft onderhoud nodig en moet worden gevoed. Dit betekent dat we bewust moeten zijn van onze acties, van de beloften die we maken en van de verwachtingen die we scheppen. Vertrouwen vraagt om consistentie, en tevens om vergeving. Want hoe zorgvuldig we ook willen zijn, er zullen momenten zijn waarop we het vertrouwen van anderen beschamen, of waarin ons eigen vertrouwen wordt geschaad. Op die momenten wordt de ware kracht van vertrouwen zichtbaar: de mogelijkheid tot herstel.

Vertrouwen herstellen na een breuk is misschien wel het moeilijkste, maar ook het meest waardevolle proces in menselijke relaties. Het vraagt om openheid en om het erkennen van fouten. Het vraagt om de bereidheid om opnieuw te beginnen, ondanks de pijn van het verleden. Wanneer het vertrouwen eenmaal hersteld is, wordt de relatie vaak sterker dan voorheen. Beide partijen hebben dan de kwetsbaarheid en kracht van vertrouwen ten volle ervaren.

Zonder vertrouwen zouden we opgesloten blijven in onze eigen angsten en onzekerheden, niet in staat om de wereld te ervaren door de ogen van anderen. Vertrouwen is misschien wel de enige constante die ons helpt om door moeilijke tijden heen te komen. We hebben het vertrouwen dat er altijd mensen zijn op wie we kunnen rekenen. Mensen die ons zien zoals we zijn, ons waarderen en ons steunen. Hierin schuilt een diep gevoel van veiligheid en verbondenheid, wat raakt aan de kern van wat het betekent om mens te zijn.

Harrie Kolsteeg, Een Nieuwe Levenskunst

Klik op de link voor alle columns over Levenskunst

EEN NIEUWE LEVENSKUNST

Neem contact op met Harrie

  • Voor een lezing over levenskunst
  • Voor coaching
  • Voor supervisie
  • Voor leertherapie

 

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.