Levenskunst 16 | Hoe vriendschap verandert door de tijd heen

Levenskunst 16 | Hoe vriendschap verandert door de tijd heen

Vriendschap leeft en ademt. Het is onderhevig aan de invloeden van tijd, de omstandigheden en individuele persoonlijke groei. In mijn eigen leven is het regelmatig voorgekomen dat de vriendschappen die op een bepaald moment sterk en onverwoestbaar leken, soms langzaam vervaagden of ingrijpend veranderden. Deze veranderingen kunnen ingrijpend en pijnlijk zijn, maar ze horen bij de natuurlijke cyclus van relaties.

Elke vriendschap begint met een vonk. Dit kan het gevoel van verbondenheid zijn of de herkenning van iets essentieels in de ander. In het begin is een vriendschap vaak intens, vervuld van nieuwe gesprekken, gedeelde interesses en het plezier van elkaar ontdekken. Maar naarmate de tijd verstrijkt, verschuift de dynamiek. Wat ooit vanzelfsprekend leek, kan langzaam veranderen en soms – zonder dat we het echt doorhebben – kan een vriendschap een andere vorm aannemen.

Dit proces van verandering is zowel onvermijdelijk als natuurlijk. Mensen groeien en ontwikkelen zich. Mensen veranderen en onze relaties groeien met ons mee (of blijven achter). De contexten waarin we elkaar leren kennen, zoals in werk, studie of hobby’s, kunnen veranderen en daarmee verandert ook de relatie. Sommige vriendschappen blijven diep geworteld in onze kern, terwijl anderen zich aanpassen aan nieuwe omstandigheden of op natuurlijke wijze uit elkaar groeien.

In het begin is het verleidelijk om vast te houden aan het idee dat vriendschap iets onveranderlijks zou moeten zijn. We willen dat onze relaties ons leven lang op dezelfde manier blijven bestaan, dat ze blijven voldoen aan de verwachtingen die we ooit hadden. Maar dit is een illusie. Net zoals wijzelf voortdurend in beweging zijn, zo zijn ook onze relaties dat. De veranderlijke aard van vriendschap is een teken van leven, van de constante stroom van verandering waarin we ons allemaal bevinden.

Soms kunnen veranderingen in vriendschappen ongemakkelijk of zelfs pijnlijk aanvoelen. We merken dat we uit elkaar zijn gegroeid, dat onze levens zich in verschillende richtingen bewegen en dat de gesprekken niet meer dezelfde diepgang of betekenis hebben als voorheen. Daarbij komen vaak gevoelens van verlies naar boven. Het kan voelen alsof we een deel van onszelf kwijtraken wanneer een vriendschap vervaagt. Maar in deze momenten is het belangrijk om te beseffen dat het einde van een bepaalde vorm van vriendschap niet het einde van de relatie zelf hoeft te betekenen. Het kan simpelweg een nieuwe fase zijn.

Er zijn vriendschappen die me in specifieke periodes van mijn leven enorm hebben geholpen. Ze waren als ankers in tijden van onzekerheid of als bronnen van vreugde in momenten van geluk. Maar na verloop van tijd, wanneer die levensfase voorbij was, voelde ik dat de intensiteit van die vriendschap afnam. In plaats van dit als een verlies te beschouwen, leerde ik het te zien als een natuurlijk proces. De waarde van de vriendschap blijft, ook al verandert de vorm.

Sommige vriendschappen kunnen na jaren van afstand weer opbloeien, wanneer onze paden opnieuw kruisen en we ontdekken dat, ondanks de tijd die verstreken is, er nog steeds een diepe verbondenheid bestaat. Andere vriendschappen blijven op de achtergrond, nooit volledig verbroken, maar ook niet meer zo actief als vroeger. Beide vormen van vriendschap zijn waardevol, omdat ze ons laten zien dat relaties niet altijd lineair of vaststaand zijn. Ze bewegen met ons mee, soms dicht bij ons, soms verder weg.

De veranderlijkheid van vriendschappen leert ons ook iets over loslaten. Het kan moeilijk zijn om een vriendschap los te laten waarvan we ooit dachten dat die voor altijd zou zijn. We voelen misschien een drang om vast te houden aan wat was, om te proberen de relatie te herstellen naar een vroegere staat. Maar juist in het loslaten ligt vaak de ruimte voor iets nieuws: voor een nieuwe vorm van vriendschap of voor andere relaties die passen bij wie we nu zijn.

Er is een soort vrijheid te vinden in het aanvaarden van de veranderlijkheid van relaties. We zitten niet vast aan verwachtingen of idealen die niet langer passen bij ons huidige leven. In plaats daarvan kunnen we onze vriendschappen waarderen voor wat ze zijn op een bepaald moment. Zonder ze te dwingen te voldoen aan een beeld van wat ze ooit waren. Deze openheid voor verandering geeft ons de kans om nieuwe vormen van intimiteit en verbondenheid te ontdekken.

Sommige vriendschappen blijven onveranderd sterk. Ze vormen een constante in ons leven, een bron van stabiliteit en vertrouwen. Deze vriendschappen zijn zeldzaam en kostbaar, en hun kracht ligt juist in hun vermogen om met ons mee te groeien, zonder hun essentie te verliezen.

Maar zelfs in deze vriendschappen is er ruimte voor verandering. Mensen veranderen en de beste vriendschappen zijn die waarin beide partijen elkaar de ruimte geven om te veranderen en te groeien. Het is de bereidheid om de ander te accepteren zoals hij of zij is geworden, in plaats van vast te houden aan een versie van wie ze ooit waren, die zorgt voor een duurzame en diepgaande relatie.

De veranderlijkheid van relaties herinnert ons eraan dat niets in het leven permanent is. Vriendschappen zullen veranderen, net zoals wijzelf veranderen. Maar in plaats van dit als een verlies te zien, kunnen we het beschouwen als een verrijking. Elke fase van een vriendschap biedt nieuwe lessen, nieuwe inzichten en nieuwe mogelijkheden voor verbinding. Het is de kunst om deze veranderingen te omarmen, zonder de essentie van wat vriendschap betekent te verliezen.

Harrie Kolsteeg, Een Nieuwe Levenskunst

Klik op de link voor alle columns over Levenskunst

EEN NIEUWE LEVENSKUNST

Neem contact op met Harrie

  • Voor een lezing over levenskunst
  • Voor coaching
  • Voor supervisie
  • Voor leertherapie

 

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.