Levenskunst 15 | Waarom verschillen ons versterken

Levenskunst 15 | Waarom verschillen ons versterken

Als je vrienden bent heb je een relatie met elkaar die gebaseerd is op wederzijds begrip en harmonie. We zoeken vrienden die ons aanvullen, die ons begrijpen zonder dat we al te veel hoeven uit te leggen en met wie we een gevoel van verbondenheid en rust vinden. Maar geen enkele vriendschap blijft vrij van conflict. En dat is in een goede vriendschap ook helemaal geen probleem. Juist de verschillen tussen ons en onze vrienden, de momenten van wrijving en onenigheid, bieden ons namelijk kansen voor groei en verdieping.

Verschillen hoeven geen breekpunt te zijn; ze kunnen juist de fundering vormen voor een sterkere en diepere verbinding. Conflicten dagen ons uit om onze overtuigingen en aannames te heroverwegen. Wanneer een vriend anders over iets denkt, zien we onze eigen overtuigingen gereflecteerd.

In plaats van conflicten te vermijden of ze te zien als bedreigingen voor de vriendschap, kunnen we ze beschouwen als kansen voor wederzijds begrip. Door open te staan voor de verschillen tussen ons en onze vrienden creëren we ruimte voor dialoog. Die dialoog kan moeilijk zijn, zeker als emoties hoog oplopen, maar ze biedt ook een kans om onszelf te verrijken met nieuwe perspectieven en inzichten die we zonder de ander misschien nooit hadden overwogen.

Verschillen kunnen ons sterker maken omdat ze ons dwingen om verder te kijken dan ons eigen perspectief. In een vriendschap waarin beide partijen altijd precies hetzelfde denken en voelen, is er weinig ruimte voor groei. Maar wanneer een vriend ons uitdaagt, wanneer hij of zij een andere mening heeft, worden we gedwongen om ons eigen denken te verdiepen, om onze grenzen te verkennen en onze ideeën tegen het licht te houden. We geven om de ander en hun mening, ook al verschilt die van de onze.

Een conflict in onze vriendschap leert ons ook waardevolle lessen over communicatie en empathie. Het is gemakkelijk om te blijven hangen in ons eigen gelijk en te eisen dat de ander onze kant van het verhaal begrijpt. Maar de kunst van het omgaan met verschillen ligt juist in het vermogen om te luisteren naar de ander en om te proberen het perspectief van de ander te begrijpen. Ook als we het er niet mee eens zijn. Dit vergt geduld en nederigheid. We moeten bereid zijn om toe te geven dat we niet altijd gelijk hebben.

De meest waardevolle vriendschappen zijn voor mij niet de vriendschappen waarin altijd alles soepel verloopt, maar die waarin we elkaar de ruimte geven om anders te zijn. Vriendschappen waarin we elkaar uitdagen en soms confronteren, maar waarin we ook weten dat deze conflicten de relatie niet zullen breken, maar juist verdiepen.

De juiste omgang met verschillen in vriendschappen vraagt om vertrouwen. We moeten vertrouwen hebben in de kracht van de relatie om het conflict te doorstaan. We moeten geloven dat de band sterk genoeg is om verschillen te overbruggen, zelfs wanneer emoties hoog oplopen. Dit vertrouwen komt voort uit de zekerheid dat de vriendschap gebaseerd is op meer dan gedeelde belangen of oppervlakkige overeenkomsten, maar op een dieper wederzijds respect en een verlangen om samen te groeien.

Conflicten kunnen daarnaast ook een kans zijn om onze eigen waarden en grenzen duidelijker te definiëren. Ze helpen ons om te begrijpen wat voor ons echt belangrijk is en wat we nodig hebben in een vriendschap. Soms kunnen verschillen er ook toe leiden dat we beseffen dat een vriendschap zijn natuurlijke einde heeft bereikt. Maar veel vaker bieden conflicten juist de mogelijkheid om de band te versterken en om elkaar (nog) beter te leren kennen en te waarderen.

Vriendschap en conflict kunnen hand in hand gaan. Sterker nog, dat is de kern van vriendschap. In elke relatie waar ruimte is voor echte intimiteit, voor oprechte betrokkenheid, zullen conflicten opduiken. Het is een natuurlijk onderdeel van menselijke interactie. Maar de manier waarop we met die conflicten omgaan, bepaalt of de vriendschap groeit of afbrokkelt.

Als we bereid zijn om de verschillen te omarmen, als we bereid zijn om door moeilijkheden heen te werken en elkaar te blijven waarderen ondanks die verschillen, dan komen we sterker uit de strijd. Vriendschap is geen constante staat van harmonie; het is een dynamische relatie die wordt gevormd door zowel momenten van eenheid als momenten van verschil. En het is in die verschillen dat we elkaar echt leren kennen.

Verschillen en conflicten binnen vriendschappen verrijken ons leven, omdat ze ons de kans geven om te groeien, om zaken dieper te doordenken en om verder te kijken dan ons eigen beperkte perspectief. Door verschillen kunnen we onszelf en de ander op een nieuwe manier zien. Echte vriendschap betekent niet dat we altijd op één lijn zitten, maar dat we elkaar blijven waarderen en respecteren.

Harrie Kolsteeg, Een Nieuwe Levenskunst

Klik op de link voor alle columns over Levenskunst

EEN NIEUWE LEVENSKUNST

Neem contact op met Harrie

  • Voor een lezing over levenskunst
  • Voor coaching
  • Voor supervisie
  • Voor leertherapie

 

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.