Stoïcijnse levenskunst 10 | Cultiveer dankbaarheid
Door actief met dankbaarheid in de weer te zijn, zijn we beter in staat om de schoonheid en het goede in ons leven te waarderen. De stoïcijnse keizer Marcus Aurelius zei het zo: “Neem volledig in aanmerking welke voortreffelijkheden je bezit, en bedenk in dankbaarheid hoe je ernaar zou verlangen als je ze niet had.” Mijn advies: sta regelmatig stil bij de dingen waarvoor je dankbaar bent.
We zijn vaak geneigd om ons te focussen op wat we missen of wat er misgaat. Daardoor kunnen gevoelens van ontevredenheid en stress gaan overheersen. En dat wil je niet. Door bewust dankbaarheid te cultiveren, verschuiven we onze focus van tekortkomingen naar overvloed, en van problemen naar zegeningen.
Begin je dag of sluit deze af met een moment van dankbaarheid. Schrijf drie dingen op waarvoor je dankbaar bent. Dit kunnen ook kleine dingen zijn, zoals een warme kop koffie, de glimlach van een geliefde of een mooi moment in de natuur. Door deze oefening regelmatig te doen, train je je geest om het positieve te zien.
Dankbaarheid heeft niet alleen een positief effect op je gemoedstoestand, maar versterkt ook je relaties. Wanneer je je dankbaarheid uitdrukt naar anderen, versterkt dit de band en bevordert het wederzijds respect en liefde. Neem de tijd om mensen in je leven te bedanken voor hun steun, vriendschap en liefde.
Dankbaarheid helpt je ook om veerkrachtiger te worden. In plaats van je te focussen op wat je niet hebt, leer je te waarderen wat je wel hebt. Dit maakt je sterker en beter bestand tegen tegenslagen.
Door dankbaarheid te cultiveren, creëren we een houding van tevredenheid en vreugde. Er is altijd iets om dankbaar voor te zijn. Het gaat erom dit te zien en er niet overheen te kijken. Deze eenvoudige gedachte kan een groot verschil maken in ons algehele levensgeluk.