De koepel van een grote kerk in Italië van binnen af gezien
[6] Begin de dag met stoïcijnse reflectie

Begin de dag met stoïcijnse reflectie

De ochtend is een heilig moment, een schone lei waarop we onze dag kunnen vormgeven. Marcus Aurelius, een van de grote stoïcijnse filosofen, raadt aan om elke dag te beginnen met een moment van reflectie. Hij schreef: “Begin elke dag door jezelf te zeggen: Vandaag zal ik te maken krijgen met tegenwerking, ondankbaarheid, onbeschoftheid, ontrouw, kwaadwilligheid en egoïsme – allemaal te wijten aan de onwetendheid van de overtreders over wat goed of slecht is.”

Door de dag te beginnen met een bewuste reflectie, bereiden we onze geest voor op de uitdagingen die we gedurende de dag zullen tegenkomen. Deze oefening helpt ons om de juiste verwachtingen te stellen. Daarnaast wapenen we ons op deze manier innerlijk tegen negatieve invloeden. Reflectie herinnert ons eraan dat de reacties van anderen vaak voortkomen uit hun eigen onwetendheid en niet uit persoonlijke vijandigheid.

Neem elke ochtend een paar minuten de tijd om stil te zitten en je gedachten te ordenen. Overweeg wat je mogelijk te wachten staat en hoe je kunt reageren vanuit kalmte en wijsheid. Visualiseer jezelf in situaties waarin je geduld en begrip toont, zelfs op momenten waarop je te maken hebt met tegenwerking en tegenslag.

Door dit moment van reflectie kun je je dag met de juiste intentie en helderheid beginnen. Het helpt je om met mededogen naar anderen te kijken en niet meegesleept te worden door negatieve emoties. Net zoals een boom stevig blijft staan ondanks vele stormen, zo kun jij met een rustige geest de onvermijdelijke uitdagingen van de dag tegemoet treden.

Door elke dag te beginnen met deze eenvoudige oefening creëer je een fundament van innerlijke rust en stabiliteit. Je zult merken dat je beter in staat bent om kalm en bedachtzaam te reageren, ongeacht de omstandigheden. Deze kleine daad van zelfzorg en reflectie zet de toon voor een dag met veerkracht en evenwicht.

Buste van stoïcijn Marcus Aurelius

Klik op de link voor alle blogs over stoïcijns leven

STOÏCIJNS LEVEN

Neem contact op met Harrie, psycholoog auteur stoïcijn

  • Wil je weten wat Harrie voor je kan betekenen?
  • Wil je de blog ‘Stoïcijns leven’ in je mailbox?
  • Wil je contact?
  • Vul het formulier in.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.